
Comemorarea Eroilor Români, la Iași, în Ziua Înălțării Domnului
Ieri, 17 mai 2018, am participat la ceremonialul militar și religios organizat la Cimitirul „Eternitatea” din Iași, orașul care simte și trăiește la maxim Unirea.
A fost o zi cu dublă semnificație, de sărbătoare dar și de pietate. De sărbătoare, fiindcă la 40 de zile după Înviere, prin Înălțarea Sa la Cer, Mântuitorul și-a încheiat activitatea Sa misionară pe pământ și cea de răscumpărare a neamului omenesc din robia morții și a păcatului. De pietate, deoarece celebrăm și Ziua Eroilor al căror sânge a hrănit rădăcinile națiunii române și pe jertfa cărora s-a clădit România de azi. Cinstim memoria și sacrificiul celor căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea Țării și întregirea neamului.
În 2018, semnificația acestei zile este una extrem de profundă, încărcată nu trăiri autentice românești. Este anul în care marcăm 100 de ani de la transformarea în realitate a unui „vis neîmplinit, copil al suferinței”, cum numea poetul Octavian Goga idealul Unirii.
În Cimitirul „Eternitatea” își dorm somnul de veci soldați români, francezi, germani și ruși, unii cunoscuți, alții anonimi, toți căzuți la datorie pentru binele Patriei lor.
Pomenirea eroilor de ziua Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. Din 2003, a devenit de asemenea sărbătoare națională a poporului român, prin lege.
La ora 12:00, timp de un minut, în lăcașele de cult din întreaga țară, s-au tras clopotele în semn de recunoștință fată de eroii care s-au jertfit pentru România Mare.
La eveniment au participat autorități ai organelor publice centrale și locale, printre care prefectul județului Iași, dl Marian Șerbescu; comandantul Garnizoanei Iași, colonelul Remus Bondor; vicepreședintele Consiliului Județean Iași, dl Victor Chirilă; viceprimarul mun. Iași, dl Radu Botez ș.a. Monumentul Eroilor Români 1916-1918 a adunat în jurul său militari, veterani de război, reprezentanți ai partidelor politice și ieșeni care nu-și uită Eroii.
Pentru mine, prezența la acest eveniment a fost un moment de revelație istorică și de mândrie națională. Am constatat un lucru, prin care românii de pe cele două maluri ale Prutului se deosebesc: în România, oricare ar fi culoarea și interesele ascunse ale politicienilor, absolut toți vorbesc deschis și fără teamă despre Actul Unirii. Aici nu există ură față de ceea ce e românesc. RM e ciopârțită între pro-rusism bolnav, pro-europenism fals și statalism furibund. Salvarea e în curentul unionist care, grație implicării dlui Traian Băsescu, schimbă minți și câștigă din ce în ce mai mult teren. Nu sunt membru de partid, însă la această manifestație, am fost alături de conducerea PMP Iași, entitate politică pe care o simpatizez pentru faptul că și-a asumat Unirea celor două state românești ca proiect de Țară și obiectiv strategic.
Glorie eternă Eroilor Neamului! Avem o datorie sfântă față de ei: ReUnirea.

