Evenimente,  Francophonie

Clubul „Café littéraire”: Româna și franceza – două limbi gemene

La 26 martie, membrii Clubului „Café littéraire” din cadrul Bibliotecii „Ovidius” din capitală, condus de Ghenadie Râbacov, s-au întrunit într-o nouă ședință pentru a marca două evenimente importante pentru amatorii de literatură și pentru vorbitorii/cunoscătorii de limbă franceză: Ziua Francofoniei și Ziua internațională a Poeziei.

În debutul activității, care a avut drept generic Româna și franceza – două limbi gemene, coordonatorul clubului a prezentat un material în PowerPoint dedicat acestor zile, interacționând cu publicul și invitându-l la discuții despre valoarea poeziei și despre idealurile francofoniei. Atât poezia, cât și francofonia unește inimi. Astfel, elevi de la unele școli și gimnazii din Chișinău, care participau la „Ora poveștilor”, o altă activitate desfășurată la bibliotecă, s-au alăturat membrilor clubului impresionându-i cu un recital de poezii, cântece, dar și impresii despre opera lirică și limba franceză. Comunicarea cu acești tineri talentați și potențați, pentru care Mama, limba, țara, demnitatea națională sunt mai presus de toate, au adus lacrimi pe fețele celor ce se aflau în sală.

S-a încadrat perfect aici și prezentarea creațiilor proprii. Studenta Facultății de Litere ULIM, Iulia Carp, copii, dar și unii profesori, ne-au adus aminte de frumoasa vârstă a copilăriei, citindu-ne propriile poezii în limbile română și franceză, două limbi melodioase prin care oricine poate transmite perfect orice stare a sufletului, de la dragoste și admirație până la durere și agonie.

Micuții prezenți la ședință, candoarea lor și nesecata sete de a cunoaște, iscusința lor de construi punți de legătură între copii și adolescenți, adolescenți și adulți, adulți și copii, ne-au răscolit sufletele, iar creațiile tinerilor poeți ne-au pătruns adânc în inimi, dându-ne convingerea că, prin ei, Republica Moldova are un viitor prosper.