Cercetările traductologice ale lui Ghenadie Râbacov, în atenția colaboratorilor Revistei „Gând românesc”, Alba-Iulia, România

Recent, Revista de cultură, știință și artă „Gând românesc” a publicat un articol semnat de poeta și cercetătoarea din Republica Moldova, Lidia Grosu, în care autoarea vorbește despre preocupările mele în materie de cercetare științifică.

Aduc sincere mulțumiri acestei Doamne pentru cuvintele elogioase la adresa mea și colegiului de redacție al revistei pentru promovarea activității mele de cercetare în domeniul traducerii.

Cele două pagini consacrate umilei mele persoane fac referință la comunicarea mea și traducerea în franceză a poemului Scumpă ţară românească, prezentate în cadrul Conferinței George Coșbuc: multidimensionalitate și originalitate în timp, organizată la Biblioteca „Liviu rebreanu”, în data de 20 septembrie.

Ţinem să subliniem şi despre profesionalismul dlui Ghenadie Râbacov în domeniul traductologiei, domnia sa frapându-i pe colegii participanţi la conferinţă cu o traducere inegalabilă (îmi asum responsabilitatea pentru acest epitet!) a poemului „Scumpă ţară românească‖, realizare pe marginea căreia însuşi profesorul se va pronunţa cu o oarecare modestie, dar şi mândrie: „Fără a pretinde că sunt un bun poet-traducător, am încercat să traduc poemul Scumpa țară românească în limba lui Voltaire. Este un poem profund impregnat de suflare patriotică și spiritualitate națională, care mi-a atins strunele sufletului. Ne rămâne doar să subliniem despre „osânda”‖ a cărui final „încununează opera”, meritând toată admiraţia şi aprecierea noastră şi îndemnându-l şi pe cititor să se delecteze de unul la unul cu acest text […]

Lidia Grosu, Mereu această memorie, trează la esenţe sau în dialog cu George Coşbuc, pp. 10-12.

 

Revista în versiune completă, nr. 5 (287) din septembrie 2016, publicată la Alba-Iulia, România, poate fi consultată AICI.

Revista „Gând românesc” a fost fondată în 1933 de Ion Chinezu. Fondatorul seriei noi este Virgil Şerbu Cisteianu, Director general.

You may also like...