sâmbătă, septembrie 7

Ce înseamnă să fii cetățean al Uniunii Europene?

La 20 mai curent, în Centrul de Informare a Uniunii Europene din cadrul ULIM, s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul Ce înseamnă să fii cetățean al Uniunii Europene? Invitatul de onoare al evenimentului a fost Domnul Wicher Slagter, șeful Secției Politică și Economie a Delegației UE în RM. Înaltul diplomat le-a vorbit profesorilor și studenților de la ULIM despre cetățenia europeană, etapele de constituire a Uniunii Europene, stipulările de bază ale Tratatului privind UE și complexitatea problemelor cu care se confruntă statele europene la ora actuală: disensiuni de ordin socio-politic, fenomenul migrației, amenințări și provocări în materie de securitate, ș.a. Cei mai buni cunoscători ai istoriei și simbolisticii UE, dar și drepturilor cetățenilor europeni s-au ales cu mici cadouri din partea Delegației UE în Moldova.

Cetățenia europeană este piatra de temelie pentru cultivarea și consolidarea unui sentiment de apartenență la o identitate europeană comună.

În timpul discuțiilor cu expertul, am avut ocazia să-l întreb dacă crede realmente în viitorul european al RM ca stat independent și ce viziune are asupra revenirii la sânul Patriei-Mame. Răspunsul a fost unul neutru, după cum era și de așteptat! Răspunsul pe care îl dau mulți diplomați, fie pentru a nu supăra pe cineva, fie pentru a lăsa lucrurile așa cum sunt, fiindcă, oricare ar fi părerea lor, destinul țării este în mâinile cetățenilor. Din păcate, o bună parte din cetățenii RM se complac în dedublarea identitară, națională, culturală. Homo moldovanus mai e și astăzi viu pe această mică palmă de pământ românesc, bătută de soartă și în plin proces de colapsare sub toate aspectele.

Opinia mea personală: RM a falimentat ca stat. În condițiile veșnicei crize politice și interminabilei perioade de tranziții, a fi statalist și a crede în spinoasa cale de integrare europeană a republicuței noastre „independente” este o naivitate. Calea spre Europa e posibilă doar prin Unirea cu Țara.