
Cariera de profesor: Gândeşte-te la tine ca la un brand!
Într-o societate digitalizată și ultratehnologizată, cum este cea a secolului în care trăim, și mai ales în contextul unei pandemii care nicidecum nu vrea să plece, totul îmbracă „haina” virtualității, inclusiv educația. Cu toate acestea, online-ul niciodată nu va înlocui prezențialul și sala autentică. Imaginea educației pornește de la imaginea profesorului, iar prezența acestuia pe rețele sociale este foarte importantă, deoarece un Dascăl educă și prin ceea ce postează, distribuie sau comentează pe Social Media.
Informația despre noi, disponibilă pe Internet, și networking-ul valorează deseori mai mult decât un act de studiu, un CV reușit sau o scrisoare de intenție bine concepută și atrăgătoare. Brandingul personal încetează de a mai fi un lux rezervat doar oamenilor de afaceri și directorilor de companii multinaționale și devine astfel una dintre preocupările esențiale ale unui profesionist, o necesitate sine qua non pentru cel ce își dorește să fie recunoscut și remunerat pentru ceea ce știe să facă mai bine.
Prezența cadrului didactic în mediul virtual îl ajută să socializeze cu colegi din țară și cu cercetători și didacticieni internaționali, să fie parte a unor grupuri specializate închise și/sau deschise, să rămână în contact cu discipolii, să descopere noi proiecte profesionale și chiar să avanseze în carieră. Totul depinde de cum își construiește brandul personalității (Brand Identity) și ce postează pe profilurile de Facebook, Instagram, Twitter sau LinkedIn, altfel zis de cum își „vinde” calitățile.
Ce este brandul? Cândva, acesta era creat de mass-media. Astăzi, aproape toate lumea are un brand, fiindcă de la mic la mare suntem prezenți pe rețele sociale. Nu se pune problema de a avea un brand personal, ci de a-l cultiva, de a-l transforma într-unul inovativ. Mai ales în cazul unui Dascăl, care are obligația de a fi un model pentru elevii săi atât în viața reală cât și pe Internet. Prin urmare, constituirea brandului este legată eminamente de Internet, de construirea și menținerea relațiilor, componenta de bază fiind notorietatea. Pentru un profesor, brandul este legat foarte mult de scriere și de felul de a spune lucrurilor pe nume. Este binevenită crearea și ținerea la zi a unui blog personal, oricare ar fi temele abordate. Cu cât mai mult scrii cu atât brandul se conturează mai bine pentru a atinge ulterior performanțe reale și palpabile.
Brandingul personal al unui Dascăl este reflectat și în CV-ul său. Cele indicate contează mult în cazul unei noi angajări sau obținerii unui titlu, a unei distincții ș.a. De regulă, Non multa, sed multum e maxima care stă la baza recrutării candidaților. CV-ul academic, totuși, este mai voluminos și mai consistent, în funcție de experiență și rezultatele obținute.
Brandingul personal și cel profesional, imaginea socială și CV-ul profesorului – acestea au fost subiectele dezbătute la primul webinar organizat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării în cadrul Academiei de Vară a cadrelor didactice Viitorul educației este Astăzi.
Intervențiile formatorilor invitați la acest webinar mi-au stârnit o adevărată „furtună” de idei. Iată câteva care mi se par esențiale în forjarea unei cariere de succes, indiferent de domeniul ales:
- În pofida urcușurilor și coborâșurilor, cei care își urmează vocația își găsesc liniștea și împlinirea profesională.
- Pentru a obține ceva valoros în viață e necesar să încetezi a te lamenta și să acționezi, urmând principiul „Carpe diem!”
- E important de asemenea să știi să-ți accepți greșelile, chiar dacă ți se mai întâmplă să le repeți. Nu greșește doar cel care nu face nimic. Errare humanum est.
- Automotivarea este chintesența existenței. Nu aștepta să te motiveze alții, automotivează-te!
- Poți impacta lumea în care trăiești și muncești doar dacă îți propui cel puțin un obiectiv suprem. Uneori e posibil să creezi ceva măreț pornind de la un mic vis.
- Încrederea în sine este esențială și te va ajuta să-ți exploatezi la maximum atuurile experienței acumulate.
- Oricând îți poți (re)descoperi noi talente și obține noi succese.
- Merită să accepți noi provocări, dar totuși e primordial să-ți faci treaba din plăcere, nu de atât că îi trebuie cuiva.
- Fii tu însuți și niciodată nu încerca să trăiești viața profesională a nimănui, chiar dacă uneori trebuie să „furi” din experiența și din profesionalismul cuiva!
- Gândeşte-te la tine ca la un brand! Conştientizează faptul că tot ce faci te reprezintă.
Vezi aici transmisiunea live a webinarului CV-ul profesional – cartea de vizită a cadrului didactic:
Agenda Academiei de Vară a cadrelor didactice, 1-31 august 2020.
Sursă foto: https://www.tlnt.com/

