27 ianuarie 2023
Cu toţii încercăm să părem perfecți, mai ales în spațiul online unde suntem întruchiparea generozității și a corectitudinii. Pentru că așa vrem să creadă alții despre noi.
 
Cu toții urâm nedreptatea, minciuna, ipocrizia, favoritismul, servilismul, duplicitatea, superficialitatea, lipsa de verticalitate şi de educaţie.
 
Fiecare, în cochilia sa de pe Facebook, se vede Mesia. Fiecare afirmă sus și tare că este afectat şi oripilat de aceşti factori poluanţi. Din păcate, în prea multe cazuri, sunt doar afirmaţii fade, lipsite de consistenţă.
 
Puşi în situaţia de a (re)acţiona în viaţa reală şi de a sancţiona comportamente ca cele de mai sus, aceştia le încurajează, ba chiar le adoptă cu multă dibăcie și lașitate sau, în cel mai fericit caz, îmbrățișează tehnica struțului.
 
Oamenii sunt cameleonici și fideli intereselor proprii. Se aliază, ușor și simplu, cu polii de putere, și asistă zilnic, muţi şi orbi, la teatrul absurdului în care zace societatea, fiind complice la toate nelegiuirile acestei lumi. Iar pe rețele, se vor victimiza, îi vor juriza și expertiza pe cei din jur, declarând mișelește că urăsc meschinăria, platitudinea, prostia și trădarea. Mai mult decât atât, vor posta citate motivaţionale, pline de filosofie și înțelepciune, şi se vor erija frenetic în moralişti sau, mai nou, în influenceri.
 
Nu că tare ar deranja asemenea atitudini. E dreptul fiecaruia să-și aleagă culcușul și să-și schimbe masca ori de câte ori consideră de cuviință. Dar, dom’le, cel puțin nu face valuri în public, nu înota împotriva curentului că s-ar putea să te îneci! Fii sincer și corect măcar cu tine însuţi!