Sistemul educațional din R. Moldova e departe de a fi unul exemplar. Șchiopătăm la mai multe capitole. Există probleme și la bacalaureat. Acestea țin mai mult de formularea sarcinilor și obiectivitatea evaluărilor. Se mai comit greșeli și se mai strecoară informații secrete. DAR, e o diferență colosală între ce avem în 2024 și ce se întâmpla acum 25 de ani, când subsemnatul a susținut examenul de maturitate.
În 1999, variantele de test, gata rezolvate, se vindeau la kilogram chiar în incinta unor centre de bacalaureat, iar în ziua afișării rezultatelor puteai să descoperi în listă persoane care nici măcar nu se prezentaseră la examen sau să vezi pe cineva care a susținut cu tine disciplina X, dar figurează cu notă la disciplina Y. În sălile de examen se copia „ca în târgul lui Cremene”. Eram vreo 3-4 cinstiți, nedumeriți, șocați și luați de proști. Deci se frauda masiv și în mod deschis. Celor mai îndrăzneți li se dădea de înțeles că e mai bine să tacă. Facebook-ul și alte rețele sociale unde să-ți spui păsul încă nu fuseseră inventate. Contestațiile rareori își făceau efectul. Nici pomină despre accesul la testele verificate.
În 2024, candidații își pot vedea online testele verificate și notele atribuite fiecărei probe de examen. În pofida anumitor carențe și în comparație cu anii 2000, examenul național de BAC se desfășoară astăzi într-o manieră corectă. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au reușit să stârpească corupția și să pună capăt copierii. Cei mai buni absolvenți sunt pe podium și în vizorul mass-mediei, iar președintele republicii și ministrul Educației le adresează mesaje de felicitare și le înmânează diplome de excelență.