Atitudine,  Evenimente

Atelier informativ la Liceul „Socrate”: Cum să nu ajungem victime ale traficului de ființe umane?

Fenomenul traficului de ființe umane (TFU) și atrocitățile acestuia la nivel mondial și în R. Moldova; profilul minorilor din categoria de risc care ar putea ajunge pe mâna traficanţilor; specificul recrutării, transportării, formele de exploatare și metodele ilicite de control asupra minorilor; mijloacele de prevenire şi asistenţa de lungă durată acordată victimelor; acțiunile ce necesită a fi întreprinse în cazul identificării unui presupus caz de trafic – acestea și alte subiecte au fost discutate astăzi în cadrul unui atelier informativ destinat elevilor Liceului de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, pe care am avut onoarea să-l moderez.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe, marcată anual la 18 octombrie, și în contextul Campaniei naționale Săptămâna de luptă împotriva TFU (19-25 octombrie 2020), fiind organizat în parteneriat cu Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane (CAP) din Chișinău și Institutul de Drept Cibernetic.

Tinerii de la „Socrate” au avut ocazia de a discuta cu unul dintre cei mai versați specialiști în domeniu, doamna Nadeja Radu de la CAP. Ei au luat cunoștință de cadrul legal, tipurile de trafic, riscurile și consecințele TFU, metodele de racolare, exploatarea sexuală și/sau prin muncă, cerșetorie forțată, furt și alte activități criminale. Liceenii au aflat de asemenea cine ar putea fi traficanții și principale țări de destinație în care cel mai des sunt traficate victimele din R. Moldova, au fost informați cu privire la serviciile acordate victimei de către reprezentații CAP și au primit sfaturi utile legate de prezența lor pe rețelele sociale. În majoritatea cazurilor, rectutorii se folosesc de datele cu caracter personal precum și datele precise de geolocație pe care utilizatorii tineri de social media le oferă vizitatorilor, deseori fără să-și dea seama. Oricine poate deveni victimă a traficului de ființe umane, indiferent de sex, religie, apartenență etnică sau vârstă. Informarea corectă a cetățenilor și securitatea maximă în online înseamnă a trăi liber și în siguranță.

Anual, în lume circa 600.000 – 820.000 de persoane sunt traficate peste graniţa de stat. Dacă adăugăm și persoanele traficate în interiorul statelor, atingem cifre alarmante. Aprox. 70% din numărul persoanelor traficate sunt femei şi fete, impuse în mare parte să practice prostituţia. Iar 50% dintre victime sunt minori, care sunt exploataţi sexual sau „vânați” pentru preluare de organe.

Pentru detalii despre TFU și linia verde la care pot apela victimele, consultați: