O națiune poate fi măreață, liberă, democrată și în siguranță doar dacă matricea sa culturală este formată din personalități de mare calibru a căror contribuție în dezvoltarea societății și a omenirii este recunoscută la nivel internațional.
Astăzi, de Ziua Limbii Române, este de datoria noastră să ne cunoaștem și să ne glorificăm Eroii.
Republica Moldova pare a fi terra incognita. Străinii abia de o pot identifica pe harta lumii. Totuși acest petic de pământ, rupt din trupul Țării-Mamă, a dat lumii Oameni talentați. Trăim vremuri vitrege și conflictuale în care s-ar părea că nu mai e loc pentru meritocrație. Cu toate acestea, răsar vlăstare de lumină și speranță care contrazic toate probabilitățile și pun capăt întunericului societal. De mai bine de un deceniu, în epicentrul luminii și speranței tuturor românilor din Basarabia, se află o Femeie, un profesor universitar, un savant rarisim, un politician de talie europeană, un Patriot de excepție, un strălucit orator, deputat în Parlamentul RM de legislatura a XVII-a şi a XVIII-a în perioada2009-2014, Membru Onorific pe viață al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deținătoarea Ordinului Steaua României în Grad de Mare Cruce, unicul politician din RM decorat cu Ordinul Național al Republicii Franceze „Legiunea de Onoare” în grad de Cavaler, un corifeu al Marii (re)Uniri pe nume Ana Guțu, în prezent Ministru Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României.
31 august este ziua în care ne amintim nu doar de mișcarea de eliberare națională și lupta pentru revenirea la scrisul latin, ci și de 5 decembrie 2013, data la care Curtea Constituțională a R. Moldova a examinat sesizarea cu numărul 8b din 26 martie 2013 și suplimentul la această sesizare cu numărul 271 din 15 octombrie 2013 prin care deputatul Ana Guțu a solicitat Înaltei Curți interpretarea art. 13 din Constituție în sensul constituționalizării Declarației de Independență a R. Moldova, prin ridicarea acesteia la rang de normă constituțională, decretând astfel primordialitatea denumirii corecte a limbii oficiale din R. Moldova, așa cum figureză ea în Declarație, limba română. Chiar dacă mulți nu vor să recunoască această victorie, lingvistul Ana Guțu a scris și scrie istorie pe ambele maluri ale Prutului.
31 august este despre Ana Guțu și despre bătălia necontenită pe care o duce pentru limba română. 31 august este și despre Departamentul pe care-l conduce cu multă dăruire și despre mulțimea de proiecte inițiate între cele două state românești.
Am cunoscut-o pentru prima dată în vara anului 1998 și pot afirma cu toată încrederea și mândria că lideri ca Ana Guțu nu se vor mai naște prea curând. Personalitatea complexă a acestui Cavaler al neamului românesc scrie o istorie glorioasă: încercarea de a înfăptui ceva nobil, novator și pragmatic în beneficiul întregii societăți a demonstrat că se poate îndepărta orice barieră și soluționa orice problemă de interes național, dacă conducătorii sunt însuflețiți, în lucrarea lor, de credință, onoare, demnitate, dragoste de țară și spirit de sacrificiu.
Pentru mine, Ana Guțu este Omul Cetate capabil a ne ajuta să renaștem spiritual pentru unitate, a ne mobiliza întru schimbarea societății putrede și a mentalității vetuste profund impregnată de vestigii sovietice.
În fiece clipă a vieții noastră să ne luăm drept pavăză credința strămoșească și exemplul marilor personalități ca Ana Guțu, care se jertfesc pentru înfăptuirea unității de neam. Împreună suntem puternici pentru a învinge lupta împotriva sistemului oprimant, sărăcit spiritual și cancerigen din punct de vedere funcțional. Nu suntem singuri și nici lipsiți de putere, suntem conectați permanent la sursa unei forțe uriașe, o forță pe care mulți încă nu o conștientizează.
Sunt mândru să fiu discipol și coleg al Doamnei Ana Guțu. Sunt un norocos că mă pot considera prieten și contemporan cu Ana Guțu indeferent de cum interpretează dușmanii respectul meu și admirația mea pentru această Doamnă de Fier a românismului.
Ana Guțu este un campion la categoria grea în neîncetata bătălie pentru limba română și triumfarea adevărului istoric. Cetățenii de pe malul stâng al Prutului încă nu au cunoscut-o și probabil nici nu-și doresc sau le este frică să o cunoască cu adevărat. Așa suntem noi, moldovenii, deseori lovim în cei mai puternici și ne închinăm celor mai slabi.