Sunt originar din Republica Moldova, recent stabilit la Iași. Basarabia este copilul suferind al României. Acolo lucrurile stau altfel, stalinismul este la el acasă. România este profund ancorată în spațiul valoric european, este stat membru al UE și NATO. Oricâte acuzații s-ar aduce actualei guvernări a statului român și oricare ar fi păcatele incriminate PSD-ului sau altui partid de dreapta sau de stânga, malul drept al Prutului nu (re)cunoaște existența unui curent anti-românesc distrugător și nici a unei mișcări pro-ruse. La Iași mă simt Acasă și sunt în siguranță și în securitate.
Orice cetățean pe care-l doare destinul țării în care trăiește, nu poate rămâne indiferent și rece la toate câte se întâmplă în societate, inclusiv la nivel politic. A rămâne nepăsător și a nu avea niște viziuni politice înseamnă a rata șansa de a da un upgrade la viitorul familiei și viitorul țării din care faci parte.
Alegerile în spațiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului au devenit un joc „democratic” a cărui latură tenebroasă face ca mașinăria sistemului să funcționeze în favoarea ipocriților ordinari, politicienilor corupți și oportuniști.
S-au cam terminat liderii politici (atenție: liderii, nu șefii!) care pot pune piciorul în prag și au suficientă voință pentru a lupta împotriva nelegiuirilor săvârșite de cei care au parvenit la putere prin căi murdare. Am cunoscut asemenea lideri la Chișinău, mai întâi în Partidul unionist „Dreapta”, apoi în PUN. Cunosc astfel de lideri și în Partidul Mișcarea Populară, entitate politică care și-a propus Unirea Basarabiei cu România ca proiect de Țară și obiectiv strategic. Nu fac populism și nici nu urmăresc câștigarea simpatiei cuiva, cum probabil vor încerca să interpreteze unii „prieteni” din RM, dar în PMP Iași am întâlnit adevărați frați de suflet și de sânge, personalități integre, oneste și de o simplitate admirabilă.
Salut și susțin Campania națională Alegem primarul în două tururi, inițiată de PMP încă în 2015, printr-un proiect legislativ ce vizează anularea alegerii primarului într-un singur tur de scrutin. Proiectul a fost atunci respins de Parlament, iar anul acesta liderii PMP au depus un nou proiect în acest sens. Pentru schimbarea legii sunt necesare 1 milion de semnături.
Un singur tur pentru alegerile locale reprezintă o eroare politică ce necesită a fi reparată de urgență. În condițiile unui absenteism cras al populației la viața politică și a numărului infim de participare la vot, în special al tinerilor, formula cu un singur tur nu oferă legitimate democratică și nu este nici pe departe reprezentativă. La București, de exemplu, edilul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. În multe localități există primari care au obținut fotoliul de conducere doar cu 7%-10% dintre cetățenii cu drept de vot. Scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiției dintre candidați, scăderea drastică a interesului cetățenilor și rata scăzută de participare la vot. Cei de la guvernare tind cu orice preț să-și conserve puterea prin orice mijloace, atingând și depășind chiar limitele de incompetență. Așadar, scade atât reprezentativitatea cât și gradul de stimulare a prezenței oamenilor la urnă.
În afară de aceasta, sistemul are mâinile libere să facă fraude cât de mari poate, mai ales că sondajele de opinie din ultima perioada nu mai au nicio relevanță. În asemenea situație, ne putem aștepta la scenarii de dezordine în masă regizate cu multă dibăcie tot de putere, în cazul în care nu vor putea „desena” scorul mult dorit.
Comportamentul ludic al celor care vor să se mențină la cârmă cu orice preț a făcut ca platforma electorală a unor candidați să se compună din fragmente de eșecuri, jumătăți de măsură, lucruri dosite sub preș, jafuri și spălare pe creier.
Scrutinul cu un singur tur avantajează partidele mari, scopul manevrei fiind de a împiedica crearea de coaliții de opoziție în cea de-a doua etapă și restricționarea accesului în cursa electorală a partidelor noi și celor mai mici.
Singura șansă de a evita monopolul politic este revenirea la două tururi în alegerile locale. Voi face referire la lupta care s-a dus pentru primăria Chișinăului de la declararea independenței încoace. De fiecare dată, bătălia a fost dură, la cuțit, o bătălie între candidați pro-ruși și pro-europeni /pro-români. Doar grație turului II, capitala RM a putut fi salvată și nu a fost dată pe mâna criminalilor și a dușmanilor neamului românesc. Dacă în turul I, cetățenii votează pentru idee, aleg cu sufletul și inima, în turul II se mobilizează și acordă votul de încredere candidatului de dreapta sau „răului mai mic”. Dacă consultăm datele Comisiei Electorale Centrale, observăm că rata de participare în turul II al alegerilor este mai mare, reprezentativitatea aleșilor fiind și ea mai înaltă.
Viitorul României este alături de PMP!
Campania de strângere de semnături se va desfășura și pe parcursul lunii iunie curent, pe străzile tuturor localităților din România. Susținătorii campaniei sunt așteptați și la sediile organizațiilor partidului.
Mai multe detalii găsiți pe situl PMP https://pmponline.ro/.