miercuri, septembrie 18

Agorafobie

Suntem prizonieri ai propriei minți și nu putem evada folosindu-ne tocmai de minte. De ceva vreme, suntem și prizonieri în propriile case. Evadarea (încă) e posibilă, dar plină de frici. Nu ieșim din locuințe decât pentru strictul necesar, iar, înainte de a ieși, cântărim bine, analizăm ce mai avem de făcut, ce ne-ar mai trebui, care ar fi ora potrivită pentru a merge undeva etc. Când ieșim, ne înarmăm cu mască și mănuși. În stradă, tratăm fiecare trecător ca pe un posibil infectat. Și cei din jur ne tratează la fel. Ne e teamă să ne atingem de obiecte, să ne rezemăm de un perete, să ne așezăm pe o bancă, să punem mâna pe bani. Ne e teamă să ne atingem încălțămintea de pământ, ca nu cumva, pe undeva, să zacă uitat vreun COVID. Nu zăbovim prea mult afară. Revenim acasă. Ne este frică să intrăm, să deschidem, să lăsăm haina… Dezinfectăm, (ne) spălăm. Avem frica de spații închise, ne este dor de aer și de libertate, dar mai ales suntem cuprinși de panică la gândul de a frecventa spații deschise, întinse, piețe, locuri publice.

Am devenit agorafobi, chiar dacă nu împărtășim cu nimeni aceste stări. Ne dor propriile dureri și mai ales durerile celor dragi. Așteptarea doare. La fel cum doare și necunoscutul.

Frica ne ține închiși și la propriu și la figurat, în spatele ușilor propriilor locuințe și în adâncul sufletelor încleștate. Un singur lucru e bun în acest balamuc: devenim dependenți de familie, înțelegem cât de important este să avem pe cineva alături și cât de mult contează să semănăm în jur bunătate, dragoste și căldură.

Agorafobia a pus stăpânire pe întreaga planetă. Nu știu dacă e cazul să vorbim despre o patologie sau despre o normalitate, dar cu siguranță a venit momentul unei resetări și a unui tratament; bineînțeles, în afara psihoterapiei.

 

P.S.

  • Apropo, știați de unde derivă termenul agrofobie? Din cuvintele grecești agora (ἀγορά) – piață și phobia (φόβία) – frică.
  • Care a fost punctul de pornire al coronavirusului? O piață de animale din orașul chinez.
  • Deci, cumva există o legătură strânsă între agorafobie și pandemie.