Adevărul istoric despre Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918

Adevărul istoric despre Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918

Anul acesta se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, care a avut loc la 27 martie 1918 şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă.

Efectele unirii au fost anulate după 22 de ani, la 28 iunie 1940. În baza pactului secret Ribbentrop-Molotov, Rusia sovietică a anexat Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

Unii consideră această zi drep „Zi a ruşinii naţionale”. Mă întreb: Oare nu anume lor ar trebui să le fie ruşine, celor care au călcat în picioare adevărul istoric?! Unii ar putea sa-mi incrimineze că îi ofensez pe vorbitorii de limbă rusă. Deloc, îi respect mult pe ruşii care învaţă şi vorbesc româneşte, pe cei care cel puţin nu încearcă să-mi explice de ce naţionalitate sunt şi ce limbă vorbesc. Cunosc persoane, colegi a căror limbă maternă este rusa, dar vorbesc româneşte mai corect decât noi, nativii… Plus la toate, nu e cazul să absolutizăm, căci, dacă e să analizăm bine, fiecare din noi poartă o parte de vină… Acest subiect nu ţine doar de confuzia limbii. Şi mulţi vorbitori de română sau „moldovenească” (cum le place multor) nu vor să se autoidentifice Români, e dreptul lor! Eu mi-am expus doar un punct de vedere, pornind de la istoria pe care eu o cunosc şi nu-mi va fi ruşine niciodată să afirm că sunt român…

Vezi AICI Enciclopedia României online

Vezi AICI articolul Sunt moldovenii români sau nu? Despre teoria moldovenismului…, publicat în revista „Historia”, autor Andreea Lupşor.

Ghenadie Rabacov