31 ianuarie 2023

Anul acesta se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, care a avut loc la 27 martie 1918 şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă.

Efectele unirii au fost anulate după 22 de ani, la 28 iunie 1940. În baza pactului secret Ribbentrop-Molotov, Rusia sovietică a anexat Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

Unii consideră această zi drep „Zi a ruşinii naţionale”. Mă întreb: Oare nu anume lor ar trebui să le fie ruşine, celor care au călcat în picioare adevărul istoric?! Unii ar putea sa-mi incrimineze că îi ofensez pe vorbitorii de limbă rusă. Deloc, îi respect mult pe ruşii care învaţă şi vorbesc româneşte, pe cei care cel puţin nu încearcă să-mi explice de ce naţionalitate sunt şi ce limbă vorbesc. Cunosc persoane, colegi a căror limbă maternă este rusa, dar vorbesc româneşte mai corect decât noi, nativii… Plus la toate, nu e cazul să absolutizăm, căci, dacă e să analizăm bine, fiecare din noi poartă o parte de vină… Acest subiect nu ţine doar de confuzia limbii. Şi mulţi vorbitori de română sau „moldovenească” (cum le place multor) nu vor să se autoidentifice Români, e dreptul lor! Eu mi-am expus doar un punct de vedere, pornind de la istoria pe care eu o cunosc şi nu-mi va fi ruşine niciodată să afirm că sunt român…

Vezi AICI Enciclopedia României online

Vezi AICI articolul Sunt moldovenii români sau nu? Despre teoria moldovenismului…, publicat în revista „Historia”, autor Andreea Lupşor.