
Academia de Vară a cadrelor didactice „Viitorul educației este Astăzi”
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) al Republicii Moldova organizează, în perioada 1-31 august curent, Academia de Vară a cadrelor didactice cu tema Viitorul educației este Astăzi.
Scopul evenimentului, așa cum este menționat pe site-ul oficial al instituției, este de a stabili strategii de parteneriat profesional între cadre didactice la nivel național și internațional pentru realizarea reformelor inițiate de MECC în contextul adaptării la provocările globale, prin exploatarea experiențelor inovatoare din întreaga lume.
Organizatorii propun 44 de activități (ateliere didactice, training-uri, master-class-uri, conferințe, seminare ș.a.) care se vor desfășura pe parcursul a patru săptămâni tematice:
- Săptămâna 1, 3-9 august – Diplomația pedagogică;
- Săptămâna 2, 10-16 august – Inovarea școlilor în contextul provocărilor globale;
- Săptămâna 3, 17-23 august – Noi profesori pentru noi competențe;
- Săptămâna 4, 24-31 august – Dialoguri pedagogice fără frontiere.
Se anunță o lună fierbinte în online, cu multă interacțiune, informații noi și personalități notorii din spațiul românesc, invitate în calitate de formatori și/sau experți. Printre acestea se numără: Prof. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române; prof. univ. Ion Ovidiu Pânișoară, Universitatea din Bucureşti, România; Lumința Barcari, Secretar de Stat la Ministerul Educației și Cercetării din România; Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în R. Modova; prof. univ. dr. Ana Guțu, ministru secretar de stat în Guvernul României, Departamentul pentru Relația cu R. Moldova; Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării; conf. univ. dr. Mariana Marin, șef al cabinetului MECC; conf. univ. dr. Ion Guțu, USM; conf. univ. dr. hab. Adrian Ghicov, directorul adjunct al Liceului „Socrate”; Natalia Bernaz, președinta sucursalei Chișinău a Asociației Generale a Învățătorilor, grad didactic superior, Liceul Privat „Da Vinci”, mun. Chișinău și mulți alții.
Vezi AICI Agenda completă a evenimentului.
Doritorii de a participa la formări se pot înscrie completând formularul https://forms.gle/w5Lghv6M5cmMNwS86.
Partenerii Academiei de Vară a cadrelor didactice: Primăria mun. Chișinău, Direcția generală Educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, ANSP, UNICEF Moldova, Organizația Mondială a Sănătății Moldova, Clasa viitorului, Centrul Național de Inovații Digitale în Domeniul Educației, TEKWIL – Centrul de excelență în Domeniul TIC, Proiectul „Educație Online”, Centrul Educațional ProDidactica; Revista științifico-metodică „Învățătorul Modern”; AGIRoMd – Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala din Republica Moldova și AGIRo – Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România.
În ultimul deceniu umila mea persoană a fost printre cadrele didactice care mai mult a criticat decât a salutat acțiunile MECC. Acum văd o deschidere și o grijă atât pentru profesori cât și pentru elevi și părinți, iar pandemia COVID-19 ne adună pe toți la masa de discuții pentru a face față unei situații fără precedent dar și a ne adapta cât mai repede impredictibilului.
Mi-am propus să particip la mai multe webinare care se vor derula în această lună și vor fi transmise live pe pagina de Facebook a MECC. Sunt problematici ce mă vizează în mod direct. Invit fiecare dascăl să profite de acest eveniment grandios. M-am bucurat foarte mult să văd o conexiune între cele două maluri ale Prutului, să văd învățători din școlile din provincii în postură de moderatori și/sau traineri și o serie de activități extraordinare consacrate limbii române.
Mi-am propus de asemenea, pentru vizitatorii blogului meu și pentru toți cei interesați de domeniul educației, să scriu despre fiecare webinar la care voi participa, să-mi împărtășesc impresiile cu alți colegi și să-mi spun propria viziune referitoare la subiectele ce vor fi abordate.

