Press "Enter" to skip to content

A fi „levâi” ca papucii lui Lenin

Cu siguranță, fiecare basarabean, dacă nu a utilizat, a auzit cel puțin o singură dată expresia a fi levâi ca papucii lui Lenin.

De ce levâi? Este un cuvânt rusesc ce are multiple conotații negative: stângaci /de stânga; straniu, inadecvat; lipsit de calitate; învechit, demodat; de prost gust ș.a.

De ce aluzia la Vladimir Ilici Lenin, considerat cândva „вождь мирового пролетариата”? Se știe că trupul îmbălsămat al acestuia a fost expus publicului la scurtă vreme după moartea sa din 1924, iar sovieticii au întreprins acțiuni anuale de conservare a mumiei. Mulți își pun întrebarea dacă nu cumva ar fi vorba despre un fals, mai ales că autoritățile rusești au refuzat să facă vreo declarație referitoare la autenticitatea lui Lenin expus în mausoleul din Piața Roșie. Marele вождь a fost făptașul principal al uneia dintre cele mai mari nenorociri din istoria umanității: instaurarea regimului bolșevic în Rusia. Deci, prin urmare a fost cineva inadecvat, nociv și deja e obsolet.

De ce levâi ca papucii lui Lenin? Pentru că papucii lui sunt netrebuincioși, simbolizând resturile de mentalitate leninistă. Cunoaștem cu toții și alte expresii cu „papucii”, toate cu o încărcătură defavorizantă: a ține sub papuc = a fi sub conducerea cuiva; a o lua la papuc = a fugi; a lăsa la papuci = a sărăci complet; a roade papucii degeaba pe drumuri = a umbla fără rost; a da cuiva papucii = a da pe cineva afară, a obliga pe cineva să plece ș.a.

Cu regret, în Republica Moldova, Vladimir Ilici pulsează ca și înainte în inimile și tâmplele unor cetățeni. Homo sovieticus nu a murit. De-a lungul istoriei au mai apărut și alte tumori care, deși au suferit mutații, nu pot fi extirpate nici cu bisturiul.

Republica Moldova se transformă, realmente, într-un veritabil Halloween nocturn, în care totul este îngrădit. Tribunele publice și posturile TV aflate la cheremul spiridușilor vând iluzii și otrăvesc cetățenii cu tot soiul de vrăjeli. Nu știu cum se întâmplă, însă moldovenii, bisericoși de felul lor și aparent conștienți de potențialul demonic al acestor acțiuni, cad pradă unor prezențe malefice și intră în comuniune cu ele. În campanii electorale, candidații „cu cele mai mari șanse” încheie contract cu Satana și cheamă duhurile rele, iar în ziua alegerilor recurg la invocarea morților. Exact ca în comunitățile tribale, plebea este instruită să-și stingă focul care le alimentează vatra și să se închine demonilor, să accepte întunericul ca pe o normalitate, ba chiar să facă din beznă un proiect de viață.

Bieții cetățeni, obosiți de atâta fake, chinuiți și plini de griji, volens nolens acceptă să ia parte la jocul „ne dați ori nu ne dați”, un joc modern al forțelor necurate în care unii se fac că dau, iar alții că iau.

A fi levâi ca papucii lui Lenin înseamnă a căuta, somnambul, (încă) strada centrală Lenin colț cu „Sfatul Țării”, și la propriu și la figurat. Dacă îl/o cauți, cu siguranță ajungi acolo de unde vine toată durerea, întristarea și suspinarea și… expulzarea.

A fi levâi ca papucii lui Lenin înseamnă a te lăsa manipulat, înseamnă a accepta batjocura la care ești supus zilnic. Cei parveniți la putere ne vor proști, iar noi ne merităm soarta pentru că suntem incapabili să realizam acest lucru.

Drumul spre Lumină pare a fi cam lung… E greu să schimbi minți ocupa(n)te. Ностальгия își face efectul!

Comments are closed.