23 februarie – sărbătoarea bărbatului „made in URSS”
Un alt paradox moldovenesc… 23 februarie nu este o sărbătoare oficială în Republica Moldova, cum este în Rusia și câteva țări din CSI. Totuși, bărbații moldoveni preferă să sărbătorească, numind-o Ziua Armatei sau Ziua Bărbatului, simțindu-se astfel pe picior de egalitate cu femeile care au o zi internațională consacrată lor – 8 martie.
Oficial, sărbătoarea a apărut în 1922 și se numea Ziua Armatei Roșii. Apoi a devenit sărbătoare națională în URSS cunoscută sub denumirea de Ziua Armatei Sovietice și a Flotei Navale Militare. După colapsul Uniunii Sovietice, a fost redenumită în Ziua Apărătorului Patriei. Și iată de 23 februarie o bună parte din bărbații moldoveni își apără „Patria”, doar că mă întreb care este numele acestei Patrii.
Stimați cetățeni, dacă atât de mult ne dorim să fim patrioți și să contribuim la salvgardarea patrimoniului național, de ce nu sărbătorim pe 3 septembrie când RM marchează oficial Ziua Armatei? Și dacă atât de mult ne dorim să avem o sărbătoare a noastră atunci de ce nu ne felicităm pe 19 noiembrie, atunci când în peste 60 de state este celebrată Ziua internațională a Bărbatului?
Se pare că ne place să purtăm amprenta „made in URSS” sau moldoveanul dacă are o ocazie în plus pentru a sărbători de ce să n-o facă?! Mai bine zicem „spasibo” de asemenea ocazie și chefuim. Iar demnitatea națională? Aceasta în RM, ca și ideea românismului, este asociată cu naționalismul și xenofobia.
23 februarie este o zi a armatei de ocupație care încă staționează în Transnistria, iar noi sărbătorim…