
165 de ani de la nașterea Luceafărului literaturii române Mihai Eminescu
Cel mai mare Poet român Mihai Eminescu a fost omagiat azi, la ULIM, în cadrul Ședinței Clubului artistic cultural cu genericul Tablete literare pentru studenții secolului al XXI-lea, evenimentul fiind organizat de Departamentul Informațional Biblioteconomic și Catedra Filologie Romanică „Petru Roșca”.
Dimineața, în holul universității, a fost deschisă expoziția omagială „Şi când propria ta viaţă singur n-o ştii pe de rost…”. Colaboratorii DIB au pus la dispoziția vizitatorilor mai multe cărți rare, publicații periodice, tablouri, obiecte legate de Eminescu și de epoca în care acesta a trăit și a creat.
Manifestarea a continuat în Sala de lectură nr. 3 Filologie Romano-Germanică, unde bibliotecarii, profesorii și studenții Facultăților de Litere și Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism au dezbătut tematica creației eminesciene, au recitat poezii și au interpretat cântece pe versurile marelui poet. Publicul a fost familiarizat și cu traducerile operelor lui Eminescu. Directorul adjunct DIB, Doamna Ludmila Corghenci, le-a prezentat studenților funcționalitatea Bazei de date Index Translationum, sursă unicat elaborată sub egida UNESCO, care oferă informații privind lucrările traduse în circa 150 de țări.
Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la nașterea Poetului nepereche, le-am adresat colegilor, studenților și tuturor românilor sincere felicitări și i-am invitat să fie Eminescu, preluând lozinca celor de la Charlie Hebdo, în același spirit al libertății, europenismului, dar și românismului, călcat în picioare de nenumărate ori în Republica Moldova.
Să fim Români! Or, fără a-l citi și a-l cunoaște pe Eminescu, fără a cunoaște istoria poporului din care facem parte, fără a avea dorința de a vorbi corect românește nu putem să ne considerăm români, ci simpli locuitori ai Basarabiei, moștenitori ai vestigiilor sovietice, homo moldovanus (crescut şi dezvoltat sub supravegherea lui homo sovieticus), cum le place multor. Mulți rămân a fi copii care trăiesc toată viața lângă mama lor fără să o cunoască. Cu toate acestea, românismul în Republica Moldova învinge, limba română, le place unora sau nu, este la ea acasă, și a triumfat de-a lungul secolelor, deoarece nu a devenit sclava limbii ruse. Voi încheia prin spusele lui Eminescu, pe care le-a rostit astăzi și Președintele României Klaus Iohannis: „A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special, ci o datorie pentru orice cetățean al acestui stat”. Așadar să ne facem datoria de cetățeni.

