Educatie

13, o cifră aducătoare de noroc la ȘSAJ

Considerat de unii ca purtând ghinion, de alții ca aducător de noroc, simbolismul cifrei 13 a căpătat, de-a lungul vremii, diferite conotații.

Nu sunt specialist în numerologie și nici un adept al superstițiilor, dar se pare că la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, unde muncesc de aproape un an, 13 aduce noroc și ambianță de muncă prietenoasă, iar aceste lucruri dau roade frumoase. E vorba de noroc aparte pe care îl emană promoția de studenți cu același număr – 13. Promoția în preajma căreia eu m-am simțit, și încă mă simt, pur și simplu minunat. Demult nu am mai lucrat cu asemenea tineri entuziaști, talentați, optimiști, setoși de tot ce este nou și convinși că pot schimba lumea în care trăim. Sunt sigur că ei vor forma o nouă generație de jurnaliști integri și independenți, „nepătați” și cu coloana vertebrală intactă. În același timp, sper ca această cohortă de soldăței universali să nu se lase manipulați de nimeni și să nici să nu intre în valul vedetismului atribuit peste noapte prin varii metode murdare.

Nu pot și nici nu vreau să compar această promoție cu altele. În primul rând, pentru că nu-i cunosc pe cei care au fost până la actuala promoție. În al doilea rând, pentru că nu e în firea mea de profesor să compar tinerii între ei. Pentru mine, fiecare este unic în felul său, fiecare este talentat și fiecare poate aduce o schimbare, iar, dacă nu a reușit să se (re)descopere, înseamnă că fie este vina dascălilor, fie a familiei, grupului de prieteni sau a societății în ansamblu.

Recent, reprezentanții generației a 13-a ȘSAJ au susținut proiectele finale la care au muncit din greu timp de două săptămâni și în care au pus mult suflet și responsabilitate. M-am bucurat să văd, în fiecare dintre ei, câte un mic cercetător atent la fiecare detaliu tehnic și gata să lucreze la școală până noaptea târziu, pentru a respecta deadline-ul, dar și pentru a prezenta lucrări de calitate. Nu sunt prefecți, așa precum nimeni nu este perfect. Sunt umani, sunt oameni ai faptelor, iar aceste virtuți îi plasează mai sus de perfecțiune.

Știu că implicarea mea în formarea lor este extrem de mică, dar mă mândresc cu ei și le mulțumesc pentru prietenie, încredere și colaborare.