Press "Enter" to skip to content

International Thank You Day

Din 11 ianuarie să încercăm să fim mai recunoscători și mai politicoși cu cei care ne sunt alături și la bine și la greu. Astăți este marcătă Ziua Internaţională a cuvântului „mulțumesc” (International Thank You Day), cuvânt ce are o importanţă deosebită în cultura oricărui popor. Mulțumesc-ul românesc provine de la un regionalism „mulţám” (verbul a multani) care exprima dorinţele de mulţi ani de viaţă şi de sănătate pentru destinatar. Acum trei sute de ani cea mai frecventă urare adresată autorităţii feudale era „Să ne trăiţi întru mulţi ani, Măria Ta”, urare justificată în acele timpuri, când viaţa domnitorilor era mereu ameninţată de numeroase războaie şi intrigi. Aceeași urare s-a păstrat și în colindele laice și urăturile prilejuite de sărbătorile de iarnă. Franțuzescul merci își are originea în cuvântul latin merces cu semnificația de „recompensă, salariu”. A nu se confunda cu merci-ul din expresiile sans merci „fără milă” sau être à la merci de qn. „a fi la cheremul cuiva”. Cuvântul rusesc spasiboa apărut în sec. al XVI-lea, din două cuvinte „spasi Bog” (Domnul să te păzească). În majoritatea limbilor acest cuvânt are o semnificaţie mult mai profundă decât o simplă mulţumire.

Spunem Merci în franceză, Grazie în italiană, Gracias în spaniolă, Obrigado(a) în portugheză, Danke în germană, Tesekkür ederim în turcă, Paldies în letonă, Dyakooyu în ucraineană, Hvala în slovenă, Tack în suedeză, Toda în ebraică, Arigato în japoneză…

După cum spunea Octavian Paler să ne facem timp să iubim, să ne facem timp să vorbim, să ne facem timp să împărtăşim gândurile preţioase pe care le avem.